wtorek, 17 marca 2015

Wokół norweskiego stołu- pizza GRANDIOSA

Grandiosa to ulubiona pizza Norwegów i niemalże część tradycji- prawie 20% respondentów w badaniu przeprowadzonym w 2004 roku przez firmę Stabburet, która produkuje pizzę, uznało Grandiosę za narodowe danie norweskie. Rocznie sprzedaje się w Norwegii 47 milionów sztuk mrożonej pizzy, z czego prawie 50% to właśnie pizza Grandiosa, która gości w norweskich domach od 1980 roku. Mrożona pizza była wówczas w sklepach dość egzotycznym produktem, dopiero w latach 90. nastąpił przełom i produkcja pizzy Grandiosa ruszyła pełną parą, a sam specjał na dobre zagościł na stołach Norwegów i stał się prawdziwym fenomenem kultury jedzenia. Od 1993 roku do 2000 sprzedaż pizzy podwoiła się, a po roku 2000 pojawiło się na rynku wiele wariantów tego specjału, czego skutkiem były oczywiście podwyższone słupki sprzedaży. 




W 2004 roku zorganizowano szeroko zakrojoną kampanię reklamową w postaci głosowania na jeden z dwóch proponowanych wariantów pizzy. Zwycięska kompozycja miała zostać wprowadzona do stałego asortymentu. Akcja spotkała się z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem konsumentów- ponad 200 000 Norwegów oddało swój głos. W 2006 roku przeprowadzono kolejną kampanią reklamową, która odbiła się dużym echem w mediach. Nowemu wariantowi pizzy Grandiosa towarzyszyła bowiem piosenka i klip „Respekt for Grandiosa”. Akcja promocyjna była na tyle skuteczna i entuzjastycznie przyjęta, że utwór przez 17 tygodni nie schodził z list przebojów.




Szczegółowy skład pizzy jest oczywiście owiany tajemnicą, ale ciasto na pizzę wyrabiane jest głównie z mąki pszennej, a pozostałe składniki to ser Jarlsberg, woda, tzw. pizzakjøtt, czyli wszystkie surowce, które zaliczyć możemy do mięsa (nor. kjøtt- mięso) oraz soja. 

Zapraszam na krótki seans z pizzą Grandiosa- ten uroczy spot reklamowy można obecnie zobaczyć w norweskiej telewizji. Krótki filmik wzbudza uśmiech na mojej twarzy za każdym razem, gdy go oglądam. I zapewniam, że nie trzeba znać norweskiego, by zrozumieć płynący z niego przekaz:)



Jeżeli ten artykuł sprawił, że macie ochotę na pizzę, to przepis czeka już tutaj, na portalu Moja Norwegia (http://www.mojanorwegia.pl/), w zakładce Kuchnia.



 
Przy redagowaniu tego wpisu korzystałam z następujących stron:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz