czwartek, 5 marca 2015

Babeczki Hip hip hurra!



Pokuszę się o stwierdzenie, że każdy dzień to małe święto, które można celebrować w szczególny sposób. Na przykład przygotować coś pysznego. Ale gdy tej codziennej radości towarzyszy dodatkowa dawka szczęścia, chociażby w postaci małego sukcesu zawodowego, to wtedy jest pora na babeczki Hip hip hurra :).

Babeczki Hip hip hurra to babeczki szczególne, bo aby uzyskać perfekcyjny efekt, muszą być doprawione dozą ekscytacji bądź szczyptą nadmiernej wesołości. Najlepiej smakują w towarzystwie drobnego sukcesu, ale można je także serwować razem z każdego rodzaju zwycięstwem. Nabierają szczególnego znaczenia, gdy dzielisz się nimi z osobami, które są dla ciebie ważne i cieszą się twoim szczęściem. Dla ekstrawagancji można się nimi delektować każdego dnia. Bo przecież każdy dzień to małe święto naszego życia.

Proporcje podane są na około 14-16 sztuk (standardowa foremka do muffinek, średnica ok. 5 cm)

Ciasto: 
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g prawdziwego masła
  • 170 g cukru (najlepiej drobny)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 150 g cukierków krówek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na białą, puszystą masę. Dodać cukier, kontynuując ucieranie. Następnie wbijać kolejno całe jajka, ucierając każde. Dodać ajerkoniak.

Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i wymieszać szpatułką bądź zmiksować na najniższych obrotach miksera.

Na koniec wmieszać delikatnie pokrojone w kostkę krówki.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać masą aż pod sam wierzch. Wstawić do rozgrzanego do 170o C piekarnika i piec ok. 25 min* (albo do zarumienienia się babeczek i suchego patyczka).

*- temperatura i czas pieczenia mogą się różnić w zależności od typu piekarnika

Krem budyniowy:
  • 250 g niesolonego masła w temp. pokojowej
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • dodatkowo: esencja rumowa, dekoracja

Przyrządzić budyń. W tym celu z pół litra mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozprowadzić dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Gotujące mleko odstawić z palnika i wlać mieszankę mąki z żółtkami, cały czas energicznie mieszając. Garnek postawić z powrotem na palnik i zagotować budyń. Wystudzić do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu.

Masło utrzeć na białą, puszystą masę. Dodawać budyń w niewielkich porcjach, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie dodać esencję rumową.

Rękaw cukierniczy napełnić gotowym kremem i udekorować babeczki. W zależności od okazji można udekorować dodatkowo kolorową posypką, albo, tak jak na zdjęciach, ręcznie robionymi papierowymi transparentami z okrzykami radości:)





1 komentarz:

  1. rewelacyjny wygląd, a zapewne jeszcze lepszy jest ich smak :) gratuluje osiągnięcia perfekcji kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń