Pokuszę się o stwierdzenie, że każdy dzień to małe święto, które można celebrować w szczególny sposób. Na przykład przygotować coś pysznego. Ale gdy tej codziennej radości towarzyszy dodatkowa dawka szczęścia, chociażby w postaci małego sukcesu zawodowego, to wtedy jest pora na babeczki Hip hip hurra :).
Babeczki Hip hip hurra to babeczki szczególne, bo aby uzyskać perfekcyjny efekt, muszą być doprawione dozą ekscytacji bądź szczyptą nadmiernej wesołości. Najlepiej smakują w towarzystwie drobnego sukcesu, ale można je także serwować razem z każdego rodzaju zwycięstwem. Nabierają szczególnego znaczenia, gdy dzielisz się nimi z osobami, które są dla ciebie ważne i cieszą się twoim szczęściem. Dla ekstrawagancji można się nimi delektować każdego dnia. Bo przecież każdy dzień to małe święto naszego życia.
Proporcje podane są na około 14-16 sztuk (standardowa foremka do muffinek, średnica ok. 5 cm)
- 250 g mąki pszennej
- 150 g prawdziwego masła
- 170 g cukru (najlepiej drobny)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 125 ml ajerkoniaku
- 150 g cukierków krówek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na białą, puszystą masę. Dodać cukier, kontynuując ucieranie. Następnie wbijać kolejno całe jajka, ucierając każde. Dodać ajerkoniak.
Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i wymieszać szpatułką bądź zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Na koniec wmieszać delikatnie pokrojone w kostkę krówki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać masą aż pod sam wierzch. Wstawić do rozgrzanego do 170o C piekarnika i piec ok. 25 min* (albo do zarumienienia się babeczek i suchego patyczka).
*- temperatura i czas pieczenia mogą się różnić w zależności od typu piekarnika
Krem budyniowy:
- 250 g niesolonego masła w temp. pokojowej
- 0,5 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- dodatkowo: esencja rumowa, dekoracja
Przyrządzić budyń. W tym celu z pół litra mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozprowadzić dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Gotujące mleko odstawić z palnika i wlać mieszankę mąki z żółtkami, cały czas energicznie mieszając. Garnek postawić z powrotem na palnik i zagotować budyń. Wystudzić do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu.
Masło utrzeć na białą, puszystą masę. Dodawać budyń w niewielkich porcjach, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie dodać esencję rumową.
Rękaw cukierniczy napełnić gotowym kremem i udekorować babeczki. W zależności od okazji można udekorować dodatkowo kolorową posypką, albo, tak jak na zdjęciach, ręcznie robionymi papierowymi transparentami z okrzykami radości:)
rewelacyjny wygląd, a zapewne jeszcze lepszy jest ich smak :) gratuluje osiągnięcia perfekcji kulinarnej :)
OdpowiedzUsuń