wtorek, 28 stycznia 2014

Zupa-krem z fenkuła i ziemniaka


Zimowe dni w pełni, czas więc na sycącą i mocno rozgrzewającą zupę. Proponuję pyszny krem z fenkuła i ziemniaka, których delikatny smak podkreśla pieprz kajeński i słodka papryka. Świetnym dopełnieniem dla zupy jest dodatek podsmażonego boczku i grzanki czosnkowe. Jedna miseczka z pewnością zaspokoi głód każdego zmarźlucha, nawet w najmroźniejszy dzień. Przepis pochodzi z tej strony.
 
 Składniki na 4 porcje zupy:
  • 1 duża cebula
  • 2 fenkuły (ok. 500 g)
  • 600 g ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego*
  • 150 g gęstej śmietany
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz kajeński i papryka słodka do smaku
  • masło lub olej do smażenia
  • świeże zioła do dekoracji  

Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Fenkuła pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć razem lekko, a następnie zalać bulionem i dodać zeszkloną cebulkę. Gotować ok. 30 min, aż warzywa zmiękną.

Po upływie tego czasu zmiksować zawartość garnka blenderem, dodając w między czasie śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem kajeńskim, papryką słodką i solą. Gotować krótko i zdjąć z palnika.

Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Oddzielić od wytopionego tłuszczu.


* Bulion drobiowy ugotowałam dzień wcześniej. Dwa udka kurczaka zalać ok. 1,25 l zimnej wody i dodać pół łyżeczki soli. Zagotować. Gdy pojawią się szumy, zebrać je, a następnie dodać 1 marchew, obraną i pokrojoną na ćwiartki, garść suszonej włoszczyzny, 2 suszone grzyby i kucharka do smaku. Gotować ok. 1 godziny. Odstawić do następnego dnia. Przed zastosowaniem podgrzać lekko, aby tłuszcz się rozpuścił, i przecedzić przez sitko. 
 
Grzanki czosnkowe:
  • 2 średnie bagietki
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól do smaku (opcjonalnie)

Bagietki pokroić na kromki grubości ok. 1 cm. Układać na kratkę lub blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Dodać sól według uznania. Natrzeć kromeczki oliwą z czosnkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Podpiekać do zarumienienia się brzegów.


Zupę nalewać do miseczek, dodać porcję boczku i ozdobić świeżymi ziołami, np. drobnym szczypiorkiem. Podawać z upieczonymi grzankami. Smacznego i wszystkiego ciepłego w te mroźne dni;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz