Zimowe dni w pełni, czas więc na sycącą i mocno rozgrzewającą zupę. Proponuję pyszny krem z fenkuła i ziemniaka, których delikatny smak podkreśla pieprz kajeński i słodka papryka. Świetnym dopełnieniem dla zupy jest dodatek podsmażonego boczku i grzanki czosnkowe. Jedna miseczka z pewnością zaspokoi głód każdego zmarźlucha, nawet w najmroźniejszy dzień. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 4 porcje zupy:
- 1 duża cebula
- 2 fenkuły (ok. 500 g)
- 600 g ziemniaków
- 1 l bulionu drobiowego*
- 150 g gęstej śmietany
- 200 g boczku wędzonego
- sól, pieprz kajeński i papryka słodka do smaku
- masło lub olej do smażenia
- świeże zioła do dekoracji
Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Fenkuła pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć razem lekko, a następnie zalać bulionem i dodać zeszkloną cebulkę. Gotować ok. 30 min, aż warzywa zmiękną.
Po upływie tego czasu zmiksować zawartość garnka blenderem, dodając w między czasie śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem kajeńskim, papryką słodką i solą. Gotować krótko i zdjąć z palnika.
Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Oddzielić od wytopionego tłuszczu.
* Bulion drobiowy ugotowałam dzień wcześniej. Dwa udka kurczaka zalać ok. 1,25 l zimnej wody i dodać pół łyżeczki soli. Zagotować. Gdy pojawią się szumy, zebrać je, a następnie dodać 1 marchew, obraną i pokrojoną na ćwiartki, garść suszonej włoszczyzny, 2 suszone grzyby i kucharka do smaku. Gotować ok. 1 godziny. Odstawić do następnego dnia. Przed zastosowaniem podgrzać lekko, aby tłuszcz się rozpuścił, i przecedzić przez sitko.
- 2 średnie bagietki
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól do smaku (opcjonalnie)
Bagietki pokroić na kromki grubości ok. 1 cm. Układać na kratkę lub blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Dodać sól według uznania. Natrzeć kromeczki oliwą z czosnkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Podpiekać do zarumienienia się brzegów.
Zupę nalewać do miseczek, dodać porcję boczku i ozdobić świeżymi ziołami, np. drobnym szczypiorkiem. Podawać z upieczonymi grzankami. Smacznego i wszystkiego ciepłego w te mroźne dni;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz