czwartek, 2 stycznia 2014

Owsianka z bakaliami i cynamonem

Po świątecznym obżarstwie i sylwestrowych szaleństwach czas na wytchnienie dla żołądka. Pyszna, pożywna owsianka w sam raz na śniadanie choć trochę ukoi zszargane złamanymi postanowieniami o diecie sumienie i doda energii na cały dzień (a przynajmniej do drugiego śniadania;). Prosta i szybka w wykonaniu. Przepis dla łasuchów, bo mleczko i miodek, czyli nie tak całkiem dietetycznie, ale można go "odchudzić", gotując płatki na wodzie i podając je z jogurtem naturalnym albo redukując ilość miodu. Polecam na chłodne, choć aktualnie niezupełnie zimowe poranki;).



Składniki na porcję dla jednego łasucha:

  • 1 szklanka mleka
  • 3-4 łyżki płatków owsianych górskich
  • pół łyżki miodu
  • garść pokrojonych bakalii (u mnie: 3 morele, 2 śliwki, łyżka rodzynek, 2 figi)
  • pół łyżeczki cynamonu

Do małego rondelka wlewamy mleko i dodajemy pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, a następnie gotujemy 5 minut, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia owsianki. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na kilka minut w garnuszku, aby płatki wchłonęły wilgoć. I tym sposobem owsianka jest gotowa. Smacznego!






"Puchatek lubił przekąsić swoje małe Conieco o jedenastej rano i cieszył się bardzo, widząc, jak Królik wydobywa z szafki garnuszki i talerze, i gdy Królik zapytał:- Co wolisz, miód czy marmoladę do chleba?- Puchatek był tak wzruszony, że powiedział:- Jedno i drugie.- I zaraz potem, żeby nie wydać się żarłokiem, dodał:- Ale po co jeszcze chleb, Króliku? Nie rób sobie za wiele kłopotu."
 
A.A. Milne Kubuś Puchatek, Porozumienie Wydawców, Warszawa 2001

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz