piątek, 21 lutego 2014

Penne z tuńczykiem i suszonymi pomidorami


Proste danie pełne aromatów i smaków. Tuńczyk, suszone pomidory, czosnek, oliwa z oliwek i świeża bazylia. Prawdziwa włoska uczta na co dzień i od święta. Nigdy nie byłam we Włoszech, ale tak właśnie sobie wyobrażam smak słonecznej Italii. Rozsmakowując się w symfonii smaków czuję beztroskę i radość, i tak moja kuchnia staje się małą restauracją gdzieś w Toskanii, siedzę przy stole przykrytym obrusem w czerwono-białą kratę, popijam wino, a czas jakby zwalnia swój bieg, pozwalając rozkoszować się chwilą i podporządkowując swoją istotę tak prostej przyjemności jaką jest jedzenie. Buon appetito!!!

Składniki na 2-3 porcje:
  • 250 g makaronu penne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • duża garść migdałów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 70 g startego parmezanu
  • sól do smaku
  • świeża bazylia
 
Czosnek i chilli drobno posiekać. Pomidory pokroić w cienkie paseczki. Migdały podpiec na patelni, a następnie grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z odsączonym z oleju tuńczykiem, dodać 3/4 parmezanu i garść grubo posiekanych listków bazylii. Wlać oliwę, ocet i doprawić do smaku solą.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Ciepły makaron wymieszać z doprawionym tuńczykiem i dokładnie wymieszać. Podawać posypany resztą startego parmezanu i ozdobiony listkami bazylii.


1 komentarz:

  1. Prawdziwe włoskie smaki. Makaron wygląda niesamowicie apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń