sobota, 15 lutego 2014

Dwuwarstwowa tarta jabłkowa z sosem waniliowym


I przyszedł weekend. Czas na oddech i chwilę relaksu. Chociażby w kuchni, gdzie z kilku świeżych składników można stworzyć coś pysznego. Dziś proponuję tartę z jabłkami na kruchym, maślanym spodzie z odświeżającą cytrynową nutą i aksamitnym waniliowym sosem. Przepis pochodzi z tej strony. Polski akcent jest dosłowny, ponieważ, ku szczerej radości, kupiłam w norweskim supermarkecie jabłka pochodzące z Polski;)

Składniki na kruchy spód:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g niesolonego masła śmietankowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
 Składniki na warstwę jabłkową:
  • 5 sztuk czerwonych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki masła śmietankowego
Składniki na warstwę śmietanowo-cytrynową:
  • 2 jajka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Składniki na sos waniliowy:
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
 

Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę więcej mąki. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić co najmniej pół godziny.


Jabłka umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Podzielić na ćwiartki, a każdą z nich pokroić na 3-4 cząstki. Zasypać cukrem i cynamonem i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.


 Składniki na nadzienie śmietanowo-cytrynowe umieścić w misce i wymieszać dokładnie trzepaczką.


Na patelni rozgrzać masło. Dusić jabłka na średnim ogniu, aż zrobią się miękkie. Odstawić do przestygnięcia.

 

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować do rozmiaru blachy o średnicy 27,5 cm. Pozostawić wyższe brzegi, ponieważ wysokość ciasta w trakcie pieczenia obniży się. Ciasto ponakłuwać widelcem. Rozgrzać piekarnik do temp. 160oC. Piec ciasto ok. 15 min.


Jabłka wyłożyć na podpieczony spód i zalać mieszanką śmietanowo-cytrynową. Piec ok. 30 min w temp. 150oC, aż tarta się zarumieni, a płynne nadzienie zetnie się. Przed wyjęciem ciasta z formy wystudzić je.

Składniki na sos waniliowy umieścić w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając. Wystudzić, często mieszając, aby na powierzchni sosu nie zrobił się kożuch.


 Polecam bardzo gorąco i życzę obfitego w przyjemności weekendu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz