Ciasto drożdżowe to norweski ulubieniec. Zresztą kto nie lubi drożdżowego ciasta? Norweskie sklepy i kawiarnie oferują szeroki asortyment tego słodkiego specjału- od najprostszych w swej formie kardamonowych bułeczek z czekoladą lub rodzynkami, przez bułeczki z waniliowym kremem, lukrem i wiórkami kokosowymi, czyli skoleboller- bułeczki szkolne, cynamonowe supełki- kanelsnurrer, aż do wieńców, warkoczy i strucli w różnych rozmiarach i z różnorodnymi nadzieniami. Wygląda na to, że zawsze jest pora na drożdżowe co nieco- rano, po południu i wieczorem, do kawy, do herbaty, w pracy, w szkole, na wycieczce, teraz, później i w tak zwanym międzyczasie. Dlatego dziś proponuję klasyk wśród norweskich wypieków drożdżowych, czyli wieniec z cynamonem i cukrem- klippekrans med kanel og sukker. Puszyste, ale dość ciężkie i wilgotne ciasto drożdżowe w formie wieńca, z kardamonową nutą i cynamonowym nadzieniem ucieszy nie tylko podniebienie ale i oczy. Długo utrzymuje swoją świeżość. Przysmak w bardzo norweskim stylu i wbrew pozorom wcale nie taki trudny do wykonania.
Ten przepis znajdziecie także tutaj- na portalu Moja Norwegia, w zakładce Kuchnia.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 7,5 g suchych drożdży
- 75 g cukru
- 5 g soli
- 5 g kardamonu
- 1 jajko
- 250 ml letniego mleka
- 75 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Dekoracja:
- roztrzepane jajko
- gruby cukier do posypania
Suche składniki na ciasto umieścić w misie, dodać jajko i wyrabiać przez kilka minut, dolewając stopniowo mleka. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 45-60 min w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Posmarować masłem, a następnie posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku prostokąta.
Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty.
Spleść ciasto ze sobą na kształt warkocza, a następnie złączyć końcówki, tak by otrzymać kształtny wieniec. Ze względów praktycznych warto formować wieniec na arkuszu papieru do pieczenia, tak by łatwiej było go przenieść na blachę.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka i posypać cukrem.
Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez 45 minut do lekkiego zarumienienia się ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz