czwartek, 10 kwietnia 2014

Lekka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami


Wczoraj do kuchennego grona dołączył nowy nabytek. Urocze, ceramiczne naczynie żaroodporne co prawda jeszcze nie otrzymało własnego miejsca pośród starszych i bardziej doświadczonych akcesoriów kuchennych, bo kuchnia w której przyszło mi teraz urzędować jest maluteńka, ale zdążyło się już wykazać podczas przygotowywania dzisiejszego obiadu. Na pewno więc domyślacie się, że zapiekanka była tylko pretekstem, by przetestować formę i napawać oczy i serce jej widokiem;) Oczywiście nie wolno mi umniejszyć roli naszego dzisiejszego dania, które być może nie posiada wesołych kropek i poręcznych uszu, ale może poszczycić się szybkością wykonania, lekkością i pysznym smakiem. Danie przygotowałam od podstaw w godzinę, więc świetnie sprawdzi się w środku tygodnia, kiedy obowiązki nie pozwalają, by bez reszty wpaść w wir kuchennych prac. Jak to zazwyczaj bywa, pozostawiam Wam wolną rękę- możecie spróbować znaleźć swój smak, albo po prostu przygotować to danie ze składników, które akurat macie pod ręką. Zachęcam do eksperymentowania!

Składniki na 2-3 porcje:
  • 250g makaronu świderki
  • pół opakowania mrożonych warzyw (użyłam brokuła, kalafiora i marchewki)
  • 3/4 czerwonej papryki
  • ok. 300g piersi z kurczaka
  • puszka siekanych pomidorów z bazylią
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • ok. 50g startego żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, majeranek, bazylia, słodka papryka, pieprz kajeński, czosnek granulowany do smaku

Wodę na makaron doprowadzić do wrzenia i posolić. Wsypać makaron, a po chwili dodać mrożone warzywa. Gotować ok. pół czasu zalecanego na opakowaniu makaronu. Odcedzić i umieścić w naczyniu do zapiekania.

Rozgrzać lekko olej na patelni. Filet z kurczaka i czerwoną paprykę pokroić w paseczki. Doprawić solą i granulowanym czosnkiem i smażyć na średnim ogniu do zarumienienia mięsa. Dodać do makaronu z warzywami i wymieszać.

W miseczce umieścić pomidory z puszki i śmietanę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Doprawić do smaku solą, majerankiem, bazylia, słodką papryką i pieprzem kajeńskim. Polać zawartość formy i delikatnie wymieszać dla równomiernego rozprowadzenia sosu. Posypać startym serem i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 175o C.

Smacznego!




PS: Test naczynia żaroodpornego wypadł pomyślnie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz