Czyli w dosłownym tłumaczeniu płonąca miłość. Dość
„egzotyczna” nazwa dla ziemniaczanego purée ze smażonymi parówkami, boczkiem i
cebulą. Jest to proste danie wywodzące się z Danii, przy którym szepcze się
romantyczne wyznania w Dzień Świętego Walentego. To tak jakby do wieczorowej
sukni nałożyć… kalosze, albo przypiąć przysłowiowy kwiatek do kożucha. Ale coż, z tradycją się nie dyskutuje. Popularne danie
obiadowe również w Norwegii, zwłaszcza wśród najmłodszych. Jest tu to, co
Norwedzy lubią najbardziej, czyli ziemniaczany mus i ukochane przez nich
parówki. Wariacją na temat płonącej miłości jest wersja zapiekanego w
naczyniu żaroodpornym puree ziemniaczanego z parówkami pokrojonymi w plasterki i
posypanego startym żółtym serem albo puree z dodatkiem jabłek, dowolnych jarzyn
lub curry. Miłość można serwować z surówką z marchwi lub białej kapusty. Ja proponuję dziś mus ziemniaczany ze smażonymi pieczarkami i boczkiem, ze świeżą nutą szczypiorku i wyraźnym akcentem grubo mielonego pieprzu. Zapraszam do degustacji;)
Składniki na 2-3 porcje:
- 7-8 dużych ziemniaków
- 1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie bulion w kostkach)
- średni por
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 100 g żółtego sera
- 200 g wędzonego boczku
- 300 g pieczarek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- drobno krojony szczypiorek do dekoracji
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Pora pokroić w plasterki. Zalać bulionem. Ewentualnie można użyć bulionu warzywnego w kostkach, ponieważ będzie on służył tylko do ugotowania warzyw. Gotować ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Dodać masło i mleko i dusić do uzyskania konsystencji purée. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać starty żółty ser i wymieszać.
Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na chrupiąco. Zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu udusić, doprawiając solą, drobno pokrojone pieczarki.
Na porcję purée nakładać pieczarki i boczek. Posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem.
Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam, pochodzi z tej strony.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz