Grandiosa to ulubiona pizza Norwegów i niemalże część
tradycji- prawie 20% respondentów w badaniu przeprowadzonym w 2004 roku przez
firmę Stabburet, która produkuje pizzę, uznało Grandiosę za narodowe danie norweskie.
Rocznie sprzedaje się w Norwegii 47 milionów sztuk mrożonej pizzy, z czego
prawie 50% to właśnie pizza Grandiosa, która gości w norweskich domach od 1980
roku. Mrożona pizza była wówczas w sklepach dość egzotycznym produktem, dopiero
w latach 90. nastąpił przełom i produkcja pizzy Grandiosa ruszyła pełną parą, a
sam specjał na dobre zagościł na stołach Norwegów i stał się prawdziwym
fenomenem kultury jedzenia. Od 1993 roku do 2000 sprzedaż pizzy podwoiła się, a
po roku 2000 pojawiło się na rynku wiele wariantów tego specjału, czego skutkiem
były oczywiście podwyższone słupki sprzedaży.
![]() |
W 2004 roku zorganizowano szeroko zakrojoną kampanię
reklamową w postaci głosowania na jeden z dwóch proponowanych wariantów pizzy.
Zwycięska kompozycja miała zostać wprowadzona do stałego asortymentu. Akcja
spotkała się z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem konsumentów- ponad
200 000 Norwegów oddało swój głos. W 2006 roku przeprowadzono kolejną
kampanią reklamową, która odbiła się dużym echem w mediach. Nowemu wariantowi
pizzy Grandiosa towarzyszyła bowiem piosenka i klip „Respekt for Grandiosa”.
Akcja promocyjna była na tyle skuteczna i entuzjastycznie przyjęta, że utwór
przez 17 tygodni nie schodził z list przebojów.
Szczegółowy skład pizzy jest oczywiście owiany tajemnicą, ale ciasto na pizzę wyrabiane jest głównie z mąki pszennej, a pozostałe składniki to ser Jarlsberg, woda, tzw. pizzakjøtt, czyli wszystkie surowce, które zaliczyć możemy do mięsa (nor. kjøtt- mięso) oraz soja.
Zapraszam na krótki seans z pizzą Grandiosa- ten uroczy spot reklamowy można obecnie zobaczyć w norweskiej telewizji. Krótki filmik wzbudza uśmiech na mojej twarzy za każdym razem, gdy go oglądam. I zapewniam, że nie trzeba znać norweskiego, by zrozumieć płynący z niego przekaz:)
Jeżeli ten artykuł sprawił, że macie ochotę na pizzę, to przepis czeka już tutaj, na portalu Moja Norwegia (http://www.mojanorwegia.pl/), w zakładce Kuchnia.
Przy redagowaniu tego wpisu korzystałam z następujących stron:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz